Nasıl başladı?

1970’te Nazlı Kitabevi’ni işletmeye başlayan ve 1995’te Üniversite Kitabevi’ni kuran, İbrahim Nazlı, aynı zamanda bir yayınevi kurmuştu. “Bir Zamanlar Kütahya” isminde bir kitapta internetin olmadığı yıllarda eski Kütahya fotoğraflarını derlemek gibi çalışmaları olmuştu.

Kitabevine Kütahyalılar, üniversite hocaları, yazarlar, okurlar, sanatçılar gelirdi. Buradaki muhabbetler İbrahim Nazlı’nın çocuklarında tesir oluşturmuştur. Dört çocuğundan biri mühendis, biri arkeolog, biri işletmeci, biri tasarımcıdır. Kütahya’dan bağımsız, hayat gündemleriyle ve kendini geliştirmekle geçen yılların ardından tüm şartlar olgunlaştığında bir ilhamla proje başlamıştır.

Yazılımcı Abdullah Reha Nazlı, okuma sistemi (2013), kitabevi (2014), okuma bahçesi (2015) ve yayınevi kurdu (2020). Bu arada çağ değişimi, mühendislik, eğitim ve psikoloji gibi konular üzerine altı kitap yazdı.

Arkeolog Ensar Bekir Nazlı, Kütahya üzerine gönüllü tarih çalışmaları yürütmekte idi (2015-2020)

Abdullah Reha Nazlı bir gün Ensar Bekir Nazlı’nın iştahla anlattığı Germiyanoğlu dönemi Kütahya’sında geçen bir çocuk kitabı hayal etti. Ensar Bekir Nazlı tarafından “Kütahya 1413” isimli kitap serisinin ilk kitabı yayınlandı (2021)

Kitabın resimlerini çizmek için 3D modeller hazırlayan Abdullah Reha Nazlı, çizimleri yapmak için Kütahya’yı araştırdıkça harika içeriklere rastladı

Projenin tüm Kütahya’nın önemli tarih katmanlarını kapsayan bir proje haline getirilmesi amaçlandı. Böylece izimler başladı. Ceren Alaz, 3D tasarımcı olarak projeye dahil oldu ve şuana kadarki çizimlerin %70’ini gerçekleştirdi. Abdullah Reha Nazlı ve Sena Nazl da dahil yüzlerce tarihi yapı, konaklar, çeşmeler modellenmektedir.

Bu sırada oyun, çizgi film konusunda AR-GE çalışmaları sürdürülürken Artırılmış Gerçeklik gibi çalışmalar denendi. Proje için yüzlerce kitaplık Kütahya arşivi oluşturuldu. Binlerce eski fotoğraf toplandı. Tüm Yakuoğlu resimleri tarandı. Makaleler çalışıldı. Her gün tarih toplantıları kesintisiz olarak 6 aydır sürdürülmektedir.

Tarihçi İsmail Germiyanoğlu, projeye tarih danışmanı olarak dahil oldu. Ayrıca paylaşımların başlaması üzerine Kütahyalının yerli ahalisinin yorumları ve katkıları başlamıştır. Unutulmak üzere olan içerikler bir yandan yenikutahya.com sitesinde arşivlenmeye başlanmıştır.

Tüm çalışmalar Ömer Faruk Nazlı tarafından işletilmekte olan NK Sahaf tarafından finanse edilmektedir. Projenin kaynak ya da sponsor bulup bulamayacağı belirsiz olarak gönüllü olarak devam etmektedir.