Kütahya Kalesi’nin gizli kapısı: Uğrun Kapı

Kütahya’nın tarihi değerlerinin 3 boyutlu görselleştirilmesi projesi KÜTOPYA ekibi, Kütahya kalesinin kapılarını listeleyerek hala ayakta olan tek kapıyı gündeme getirdi. Projenin sahibi ve tasarımcısı Abdullah Reha Nazlı, Hisar’ın dört kapısı olduğunu ama sadece Uğrun Kapı’nın bugüne ulaştığını belirtti.

Abdullah Reha Nazlı şunları aktardı: “Kalenin üç kapısını modelledik. Biri sultanbağı kapısı, tarihte “yük kapısı” olarak biliniyor. Bugün otomobil giren yerin hemen yanında. Eski fotoğraflarda tam hali var ama her nasılsa maalesef yıkılmış, sadece kemerleri gözüküyor. Diğer kapı aşağıdaki karargah. Chales Texier’in bahsettiği “aslanlı” kapı. Şimdilerde “Hisar Yolu” adıyla yenilendi. Bugüne ulaşmış tek kapı ise Uğrun Kapı. Hala bu kapının içinden geçebilmek şahane bir his. Ancak neredeyse yıkılmak üzere. Bu kadar harap durumda olup yıkılmamış olması da dışarıdan baktığınız anda dikkat çekiyor.”

Projenin tarih danışmanlarından İsmail Germiyanoğlu; “Evliya Çelebi, Kütahya’ya geldiğinde kalenin üç kapısından bahsetmiş. İsmi bilinen ve bugüne ulaşmış tek kapı “Uğrun kapı”. Uğrun “gizli” demek. Muhtemelen dışarıdan belli olmuyordu. Kalenin işgali durumunda güvenli çıkış için yapılmış da olabilir. Bu kapı ayrıca Aşağı Hisar’a geçiş kapısı olarak da kullanılmış olmalı. Büyük Kale ile Küçük Kale arasında bir bağlantı.” diye konuştu.

Projenin tarih danışmanlarından Ensar Bekir Nazlı da şunları söyledi; “Kapıdan girince 90 derecelik çok keskin bir dönüş var. Savunmak için daha kolay. O dönemde dışarıdan herhangi bir burç gibi gözüküyor olabilir. Diğer kapılardan ikisi doğuya biri güneye bakıyor. Bu kapı ise batıya bakıyor. Kalenin yapıldığı dönemde tehditler doğudan bekleniyordu, burası gizli bir kaçış kapısı da olabilir.”

Abdullah Reha Nazlı, kalenin dördüncü bir kapısının daha olduğunu ancak hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını ve araştırmalarının sürdüğünü belirtti. “Dördüncü kapı esasında kalenin doğuya bakan ve ihtişamlı esas giriş kapısı. Kurşunlu Cami’nden yukarı çıkan merdivenlerin olduğu bölgede. Ancak ya toprak kayması ya da bir kuşatmada zarar görmüş olması ile bugüne ulaşmadığını görüyoruz”. Abdullah Reha Nazlı, Kütahya’da iki kale olduğunu ve bu dört kapının “Kale-i Bala” denilen büyük hisara ait olduğunu yineledi. “Kale-i Sagir” ismiyle bilinen Aşağı Hisar’ın kapısının da bugüne ulaşmış durumda olduğunu ancak 60 yıl önce araç geçişi için üst kısmının kırıldığını belirtti. Bu kapının tam halini Yakupoğlu’nun hem içeriden hem dışarıdan resmetmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Gazete Kırküç, 23.01.2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *