Kütahya’nın kayıp eserleri modellendi

Kayıp Kütahya’ isminde bir proje ile Kütahya’nın tarih kitaplarında ya da şehir hafızasında yer alan ancak bugüne ulaşmamış veya sadece kalıntıları bulunan eserleri bir araya getirildi. Kütahyalı gönüllü bir ekip tarafından hazırlanan projede eserlerin isimleri, haklarında bugüne ulaşan bilgiler, resimler ve bulundukları yerlerin bugünkü görüntüleri bir web sitesinde paylaşıldı. Proje için ayrıca eserler 3 boyutlu olarak tasarlanarak ne şekilde göründükleri ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

Kütahyalı girişimci, yazar Abdullah Reha Nazlı, ‘Kayıp Kütahya’ ismiyle yer alan web sitesinde tarih kitaplarında rastladıkları halde bugün olmayan eserler başta olmak üzere eserleri derlediklerini söyledi. Tarihi Kütahya’nın simüle edilmesi projeleri kapsamında eserleri modellerken, kalıntıları bulunan eserlerin tam halini modelleme isteği sayesinde bu projenin ortaya çıktığını belirtti. Nazlı, Anadolu Beylerbeyliği başkenti yapmış Kütahya’nın her dönemde çok önemli eserler barındırdığını, geçen yüzyıla kadar ayakta olanların bazılarının günümüze ulaşmadığı belirtti. 

Projenin tarih danışmanı, arkeolog ve yazar Ensar Bekir Nazlı, bir şekilde isimleri bilinen ama haklarında ayrı ayrı yerlerde çok küçük içerikler bulunan eserlerle ilgili tek bir kaynakta derleme yapılmasının önemine dikkat çekti ve ömür boyu karşılaştıkları yeni bilgileri web sitesine ekleyeceklerini belirtti. Projenin diğer tarih danışmanı İsmail Germiyanoğlu; kimi gravürlerde yer alan, kimi Evliya Çelebi’de geçen Balabaniye Medresesi, Kapan Hanı, Redif Kışlası, Kazasker Hamamı, Güdük Minare gibi çok önemli eserlerin bugüne ulaşmadığını, Kütahya’nın bir zamanlar Anadolu’nun en önemli ili iken bugün kendi eserlerinden bile habersiz olduğunu belirtti.

İHA, 18.08.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *